Black Kavite Sınıflaması Nedir? Black Kavite Prensipleri Nelerdir?

Dişte oluşan çürüğün temizlenerek yeniden çürümesini engelleyecek şekilde çiğneme ve benzeri fonksiyonlara sahip olan estetiği sağlayan ve belirli kurallara göre de anatomik olarak uygunluk sağlayarak hazırlanan boşluklara dental kavite ismi verilmektedir. Black kavite terimi ise diş hekimliğinde kullanılan bir sınıflandırma sistemi olarak bilinmektedir.

 Black Kavite Sınıflaması Nedir?

 Black kavite, dolgu yapmak için dişte açılan kavitelerin dişin kaç yüzeyini ilgilendirdiğini göstermektedir. Diş hekimliğinde kullanılmakta olan black kavite ifadesi bir sınıflandırma sistemidir. Black 1, Black 2, Black 3, Black 4 ve Black 5 olarak kategorilere ayrılmaktadır.

Black 1: Aynı zamanda sınıf 1 olarak da bilinmektedir. Bu kaviteler genel olarak dişlerin okluzal yüzeyinde olan kavitelerdir.

Black 2: Sınıf 2 olarak da ifade edilebilir. Premolar ve molar dişlerin ara yüzeylerini içermekte olan bir ifadedir. Black 2 dişlerin birbirine bakan yüzeylerindeki yani meziooklüzal (MO) ve distooklüzal (DO) kavitelerdir.

Black 3: Sınıf 3 olarak da bilinmektedir. Dişlerin hem oklüzal kısımlarını hem de ara yüzeylerini içeren kavitelerdir. Meziooklüzodistal (MOD) kavitelerdir.

Black 4: Anterior dişlerle alakalıdır. Kesici dişlerin kesici kenarlarını ve proksimal yüzeyleri içeren uygulama ise black 4 olarak bilinmektedir.

Black 5: Dişlerin diş eti hizasının alt üçte birinde yer almaktadır. Dişlerin sadece kole bölgesinde olan kaviteleri içerir.

 Black Kavite Prensipleri Nelerdir?

Bazı dolgu materyalleri örneğin amalgamlar dişlere kimyasal değil de mekanik olarak bağlanmaktadır. Dolgunun dişlere mekanik tutuculuğunu sağlamak için black kavite prensipleri geliştirilmiştir.

  Black kavitenin temel prensipleri;

  • Kavite sınırlarının saptanması, kavitelerin sınırları doğru bir şekilde belirlenmelidir. Sağlıklı dokunun korunması ve dişte bulunan çürüklerin tamamen temizlenmesi için bu önemli bir işlemdir.
  • Kavite preprasyonundan sonra kalan dokularının dayanıklılığından emin olmak, kalan diş dokuları dayanıklı olmayabilir veya ilerde kırılacağı düşünülebilir. Böyle bir durumda böyle dokularda kaldırılmalıdır.
  • Dolgunun tutuculuğunun temini, bunun için paralel kavite duvarları, kavite tabanının tersine konik frezle alınması, yuvarlatılmış köşe içermeyen kavite duvarları, kırlangıç kuyruğu formatı gibi kriterler frezle uygulanır.
  • Kalan çürük kısmın alınması, kavitenin yukarda saydığımız genel kuralları uygulandıktan sonra hala kalan çürük dokusu varsa hem dolgunun selameti hem de sekonder çürük gelişimini engellemek için temizlenir.
  • Mine kenarlarının düzeltilmesi.
  • Kavitenin tuvaleti veya temizliği, kavitede bulunan debris doku parçaları vs. temizlenip kavite temiz hale getirilir.

Black kavite prensipleri diş hekimliğindeki temel prensiplerden birisidir. Kompozit vb. dolgularda slot kavitesi uygulanmakla birlikte tutuculuğun zayıf olacağı düşünülen kompozit dolgularda da modifiye edilip kullanılabilir.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir